AMSTERDAM - Ken Loach is dinsdagmiddag in Venetië geëerd met de Bresson-prijs voor zijn hele oeuvre. De Britse regisseur maakte 55 jaar geleden zijn eerste film.

De 76-jarige Loach is vereerd met de onderscheiding die is vernoemd naar de Franse filmmaker Robert Bresson en die wordt uitgereikt namens het Vaticaan.

"Alles in de naam van Robert Bresson is een grote eer, want hij is een geweldige regisseur. Dat maakt deze prijs heel speciaal", zei Loach. "Bresson had oog voor kleine tragedies in mensenlevens."

In zijn dankwoord benoemde Loach de geringe politieke macht van een filmmaker en liet hij zich kritisch uit over Clint Eastwood.

De 82-jarige filmmaker was onlangs te zien tijdens de Republikeinse Conventie waarin hij suggereerde zittend president Barack Obama weg te sturen met een citaat van zijn bekende personage Dirty Harry. "Go ahead, make my day", zei hij.

"Als ik luister naar Clint Eastwood, ben ik blij dat de cinema niet veel macht heeft", zei Loach gekscherend. "Anders zouden we allemaal rondlopen als Charlton Heston met een pistool op zak."