Gothika opent met een Penelope Cruz die in een inrichting haar dromen vertelt aan psychiater Halle Berry. Cruz droomt dat de duivel haar verkracht, en Berry gelooft haar niet, maar doet alsof. De briljante psychiater komt niet verder dan gemeenplaatsen als 'ik ben je spiegel' Cruz prikt door deze therapeutenpraat heen: 'waarom zou je iemand vertrouwen die denkt dat je gek bent?' @@

Moord

Uiteraard komt deze vraag hard terug wanneer Berry zich plotseling aan de andere kant van het gewapende glas bevindt. Hoe ze daar is gekomen weet ze niet meer precies; ze herinnert zich nog een fiks noodweer, en een bijna-aanrijding met een meisje dat vervolgens om onverklaarbare reden in brand vloog.Of dat niet gek genoeg is wordt ze nu beschuldigd van het op beestachtige wijze vermoorden van haar man, tevens directeur van de psychiatrische inrichting waar ze werkt. Berry beweert onschuldig te zijn, maar moet eerst maar eens bewijzen dat ze niet net zo gestoord is als haar patiënten.

Robert Downey jr.

Is Berry het slachtoffer van een machtsstrijd in de inrichting? Heeft psychiater Robert Downey jr., die ze afwees toen hij met haar flirtte, er iets mee te maken? Is bajesklant Robert Downey jr. überhaupt betrouwbaar in de rol van psychiater? En wanneer wordt er eens wat gedaan aan de elektriciteitsvoorziening in de inrichting, waar bij elk onweersbuitje het licht uitvalt? Ja, Gothika roept meer vragen op dan het kan beantwoorden.

Loghika

Dat komt omdat de makers niet hebben willen kiezen tussen een who-dunnit en een occulte thriller. Gothika moet het meer hebben van sfeer dan van logica, want Berry rent wat af door slecht verlichte gangen. De schrikeffecten zijn slecht afgekeken van The Sixth Sense, terwijl de afronding van het mysterie niet gewoon vergezocht is, maar ronduit bespottelijk. "Laten we even logisch nadenken" zegt een van de personages aan het eind. Te laat!