Uitgelicht door de filmredactie van NU.nl. Wat mogen we in de maand september absoluut niet missen op filmgebied?

1. The Bourne Legacy

Deel vier alweer! Spion Matt Damon doet niet meer mee, maar let op: de avonturen van operative Aaron Cross (Jeremy Renner) in Alaska en Manilla beginnen op het moment dat Jason Bourne de uiterst geheime Operation Blackbriar en The Treadstone Project aan de openbaarheid prijsgeeft.

Zorg dus dat u de intel uit dossier drie, The Bourne Ultimatum, nog vers in het geheugen hebt zitten. Vanaf 6 september.

Bekijk de trailer


2. Ted

Een film over een pratende teddybeer, écht? Ja, écht. Ted, een creatie van Seth MacFarlane (Family Guy) is de smerigste, grappigste, politiek meest incorrecte knuffel ooit.

Dit is absoluut géén kinderfilm: het regent grappen over hoeren, homo’s, Joden, 9/11, drugs, dodelijke ziektes en in vergetelheid geraakte beroemdheden. Maar in tegenstelling tot veel andere platte grappenmakers raakt MacFarlane (hij leverde zelf de stem van Ted) nooit uitbeledigd.

"There. Proof. Garfield's eyes look like a pair of tits." Vanaf 13 september

Bekijk de trailer

3. Le voyage extraordinaire

De duurste filmrestauratie aller tijden: 400.000 euro voor een filmpje van 14 minuten. Voyage dans la Lune, de sciencefictionfilm uit 1902 met dat beroemde beeld van een raket die in het oog van de maan prikt, is dan ook een echte klassieker.

Georges Méliès (1861-1938) was één van de pioniers van de special effects. In 1993 dook er een bijzondere print op van zijn film: een beeldje voor beeldje met de hand ingekleurde versie die sinds 1912 verloren werd gewaand.

Filmkenner en verzamelaar Serge Bromberg vertelt in de documentaire Le voyage extraordinaire (2011) over de moeizame restauratie. Vanaf 20 september in het EYE filmmuseum: de documentaire én de gerestaureerde film met een moderne soundtrack van Air. Vanaf 20 september.

Bekijk de trailer

 

4. Hope Springs

Kay en Arnold zijn al dertig jaar getrouwd. Hoog tijd, vindt Kay, om hun seksleven weer wat op te krikken. Arnold protesteert vanwege zijn slechte rug, maar in Great Hope Springs schijnt een goede relatietherapeut te zijn.

Dat een scenario over het seksleven van zestigers heel lang op Hollywoods blacklist heeft gestaan is niet zo vreemd. Wat de studio heeft overtuigd is exact wat ons ook nieuwsgierig maakt: Meryl Streep en Tommy Lee Jones als stomend stel en Steve Carell als hun sekstherapeut. Vanaf 27 september.

Bekijk de trailer

 

5. Nederlands Filmfestival

Nog één keer alle Nederlandse films van het afgelopen jaar op het grote doek, de uitreiking van de Gouden Kalveren én talloze nieuwe films. Gast van het jaar is acteur Jeroen Willems.

Premières kunt u verwachten van, onder veel meer, de nieuwe Eddy Terstall Deal en Dark Blood, de film die George Sluizer in 1993 moest afbreken vanwege de dood van acteur River Phoenix en twintig jaar later alsnog voltooide.

Ook zeer de moeite waard: de fantasierijke openingsfilm Nono, het Zigzag Kind van Vincent Bal - in aanwezigheid van wereldster Isabella Rossellini. Van 26 september t/m 5 oktober.

Lees alles over het NFF