Sommige films zijn zo stupide dat het resultaat onweerstaanbaar is. Torque, spelend in de wereld van multiculturele motorduivels, lijkt wel een parodie op The Fast and the Furious-films, zoals Scream destijds een commentaar op horrorfilms was. Maar de schaamteloze Fast & Furious-rip-off Torque neemt zichzelf serieus genoeg om belachelijk te zijn, en dat is nu eens als compliment bedoeld. @@@

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Diesel

Verwijzingen naar de beide Fast & Furious-films (van dezelfde producent) zijn er overigens genoeg. De motorliefhebbers in Torque -een technische term- hebben uiteraard een hekel aan automobilisten, en de enige keer dat er in dit tweewieler-universum noodgedwongen een auto gebruikt wordt om te ontsnappen, belandt deze in een file. En wanneer hoofdrolspeler Ford (Martin Henderson) Vin Diesels motto uit The Fast and the Furious napraat ("I live my life a quarter mile per seconde") reageert zijn vriendin met: "dat is het domste wat ik ooit heb gehoord."

Ice Cube

Fords andere levensmotto -Carpe Diem, pluk de dag- staat levensgroot op zijn motorpak. Hij krijgt het aan de stok met een motorbende, in het leer gehuld en getooid is met fietskettingen, piercings en matjes. Zij laten een andere club, geleid door een immer nors kijkende Ice Cube, het vuile werk doen, door de broer van Cube te mollen en de schuld opzichtig in Fords motorlaarzen te schuiven. Subtiliteit is ver te zoeken in een wereld waar statiegeld niet bestaat en bierflesjes per definitie worden stukgesmeten.

Effectbejag

Dat begreep ook debuterend regisseur Kahn, die geen geheim maakt van zijn achtergrond als videoclipregisseur. Hij zet vol gas in op effectbejag, wat geen bezwaar is als de stunts belangrijker zijn dan het flinterdunne verhaal, dat bovendien spot met alle wetten van de zwaartekracht. Dat levert soms stunts op die te veel leunen op special effect, maar het onbetwiste hoogtepunt van Torque is een achtervolging tussen twee motoren, óp en ín een rijdende trein. Volkomen onwaarschijnlijk maar tegelijkertijd onweerstaanbaar. Net als de Fast & Furious-films.

Het Parool: "potsierlijk (..), hard en plat (..) even flitsend en onpersoonlijk als een computerspel"
De Volkskrant: "een opmerkelijk en vaak komisch gedrocht (..) voor de connaisseur van authentieke onzin"
In 35 zalen