Er gebeurt opvallend weinig in het eerste uur van Elephant, en de voorvallen die worden getoond zijn volkomen triviale gebeurtenissen rond een middelbare school. Er komt een scholier te laat, een stelletje maakt een afspraak, een onooglijk meisje ruimt bibliotheekboeken op. Het enige opzienbarende is hooguit de vanzelfsprekendheid waarmee drie schoolmeisjes hun lunch weer uitbraken door hun vinger in hun keel te steken. Kennelijk hoort dit ook bij hun dagelijks ritueel. @@@@

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Bloedbad

De toeschouwer begint zich al onrustig af te vragen of er nog wat gaat gebeuren, of dat Elepant -na de wandelfilm Gerry- een nieuwe oefening in traagheid is van regisseur Gus van Sant.Maar dan breekt -net zo achteloos- de hel los, en gebeurt er meer dan we hadden gewild. Twee van de scholieren openen het vuur op hun medeleerlingen en leraren en richten een bloedbad aan op school. Dat we ze al eerder met wapens hebben zien oefenen in een schuur doet weinig af aan het schokeffect.

Hitler

Elephant is een poging te begrijpen wat er vijf jaar geleden gebeurde, toen twee jongens een vergelijkbaar bloedbad aanrichtten op Columbine High School in Colorado. Van Sant laat elke aangevoerde reden passeren. De jongens zouden gepest worden, vanwege hun mogelijk homoseksuele verhouding. Ze speelden veel gewelddadige computerspelletjes en keken naar redevoeringen van Hitler- Columbine vond plaats op diens geboortedag. Maar terwijl Thirteen vorige week afwijkend tienergedrag precies probeerde te verklaren, waagt Van Sant zich daar niet aan. En dat maakt Elephant veel verontrustender.

Olifantenhuid

Elephant toont wel dat het erg gemakkelijk is om aan wapens te komen in Amerika, wat wellicht de hoofdoorzaak is. Want puberproblemen zijn universeel, alleen kan niet elke tiener aan een wapen komen. Sinds het tragische voorval in Den Haag is Elephant ook in Nederland angstaanjagend actueel. Elephant is echter allesbehalve sensationeel; zelfs de schietpartij is zo afstandelijk mogelijk gefilmd. Maar hoe saai de film op het eerste gezicht mag zijn, hij biedt geen gemakkelijke antwoorden en gaat mede daardoor onder je huid zitten. Tenzij je een olifantenhuid hebt natuurlijk.

Het Parool: "een onheilspellende droom die in een nachtmerrie uitmondt"
De Volkskrant: "adembenemend (..) hypnotiserend, beklemmend"
In 12 zalen