AMSTERDAM - Anders dan het eerste deel van de verfilming van Charles den Tex' trilogie over Michael Bellicher, moest het tweede deel geen televisieserie, maar een speelfilm worden.

Dat zei regisseur Peter de Baan op boekenbeurs Manuscripta. Op de beurs ging schrijver Abdelkader Benali in gesprek met De Baan, Den Tex en acteur Huub Stapel.

In de thriller Bellicher; Cel wordt hoofdpersonage Michael Bellicher, gespeeld door Daan Schuurmans, het slachtoffer van een identiteitsfraude via internet.

Het eerste deel van de trilogie, Bellicher; De macht van meneer Miller, werd vorig jaar in drie delen uitgezonden door de VPRO. Het derde deel, Wachtwoord, zal ook een film worden, zo werd deze zomer al bekend.

Ontroering

Volgens De Baan moest het tweede deel een film worden, "omdat het verhaal behalve het actuele thema identiteitsfraude, ook een thema heeft dat een film kan dragen. De hoofdpersoon vindt in de loop van de film ook zijn eigen identeit."

Ook acteur Stapel vindt dat de film meer te bieden heeft dan spanning alleen. "De film gaat over de angst je identiteit te verliezen in elk opzicht: om het echt te verliezen, maar ook om het niet te vinden, er niet bij te kunnen."

De Baan: "Het mooie is dat Bellicher steeds meer mensen toelaat, zoals eindelijk ook zijn zoon van 15 . Dat vind ik een mooi lijntje in de film. Dat er naast alle spanning en doden die vallen, ook iets van ontroering in zit."

Script

Den Tex vertelde op Manuscripta dat hij niet betrokken was bij het maken van de film, maar zo nu en dan wel commentaar mocht leveren. "Ik ben niet de schrijver van het script, maar Peter hield me op de hoogte. Eigenlijk had ik er niets over te zeggen, maar we kwamen er over het algemeen wel goed uit."

De Baan vulde aan: "Charles had een vrije rol, dat is ideaal. Als alles goed gaat, hebben we hem niet nodig. Maar als we vastliepen, probeerde ik hem het probleem zo goed mogelijk te omschrijven en kon hij zijn mening geven."

Als voorbeeld noemde de regisseur het beschrijven van de wereld van de AIVD, waarin het verhaal zich afspeelt. "Daar is in het boek veel meer ruimte voor."

Première

Den Tex is 'heel tevreden' over de eerste ruwe versie van de film die hij gezien heeft. "Ik was ook ontroerd ja, op de momenten waar dat moet."

De film Bellicher; Cel gaat 28 september in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De film is vanaf 5 oktober in de bioscopen te zien.