AMSTERDAM - De derde en laatste Hobbit-film heeft de titel van de tweede film gekregen.

Het tweede deel van de langverwachte trilogie luistert voortaan naar de titel The Hobbit: The Desolation of Smaug. Dat maakten de betrokken filmstudio's vrijdag bekend.

Tussen de première van het tweede en derde deel zit slechts zeven maanden. The Hobbit: An Unexpected Journey, het eerste deel, draait eind dit jaar in de bioscopen.

The Hobbit: The Desolation of Smaug volgt volgend jaar december, waarna The Hobbit: There and Back Again de filmreeks in juli 2014 afsluit.

The Hobbit is een proloog van de The Lord of the Rings-trilogie, die regisseur Peter Jackson tussen 2001 en 2003 verfilmde. Jackson wilde The Hobbit, gebaseerd op het boek van J.R.R. Tolkien, aanvankelijk in twee delen verfilmen.

Gaandeweg kwam de Nieuw-Zeelander erachter dat hij het verhaal niet in twee films kwijt kan, eind juli kondigde Jackson het derde deel aan.

Ring

The Hobbit gaat over Bilbo Balings, een rol van Martin Freeman, die de ring waar Lord of the Rings om draait ontdekt. Hoewel veel personages uit de trilogie niet voorkomen in Tolkiens boeken, zijn ze wel te zien in Jacksons interpretatie van The Hobbit.

Zo maken onder meer Elijah Wood (Frodo), Christopher Lee (Saruman) en Orlando Bloom (Legolas) hun opwachting.