VOLENDAM - Jan Smit heeft het aanbod voor de hoofdrol in de film Het Bombardement tot twee keer toe afgeslagen.

''Na een muziekcarrière van vijftien jaar vroeg ik me serieus af waarom ik als Jan Smit in een oorlogsfilm zou moeten spelen. Hoe geloofwaardig is dat?'', vertelt Smit over zijn acteerdebuut.

''Je weet bij voorbaat dat je in de pers en door een deel van het publiek wordt afgemaakt'', verwoordt Smit zijn toenmalige bedenkingen. ''Ik twijfelde of het wel iets zou toevoegen aan mijn succes.'' De filmmakers, onder wie regisseur Ate de Jong, bleven echter aandringen bij de Volendamse zanger.

''Dat zette me aan het denken. Ze bleven me benaderen en geloofden in me, dat ik het zou kunnen. Wie ben ik dan om nog langer te weigeren? Dus dan maar voor de draad ermee en met de billen bloot.''

Niet nerveus

Smit is niet nerveus over de reacties van het publiek dat de speelfilm vanaf 20 december in de bioscoop kan zien.

''Ik heb in vijftien jaar alles al over me heen gekregen. Er zullen altijd Nederlanders blijven die het niet leuk vinden wat ik doe. Maar ik heb mijn best gedaan en het resultaat wordt fantastisch. Voor mij is het doel al bereikt'', zegt Smit in de realitysoap Gewoon Jan die hij vrijdag in Volendam presenteerde.

De Volendammer vertelt dat hij een nieuw aanbod voor een filmrol voortaan niet meteen weer in de wind zal slaan. ''Als deze film scoort, dan zou ik nog wel eens een poging willen wagen. Dan moet het natuurlijk wel een film zijn waar ik me in kan vinden.''