AMSTERDAM - Hoewel The Bourne Legacy in veel landen nog niet in de bioscoop draait, kijken de hoofdrolspelers al uit naar een vervolg van de actiethriller.

"Ik denk dat we daar allemaal enthousiast over zijn," zegt Edward Norton, die de schurk speelt.

Norton zegt dat hij en zijn medehoofdrolspelers Jeremy Renner en Rachel Weisz de reeks verder willen uitdiepen met regisseur en scenarist Tony Gilroy.

"Tony heeft de reeks op een verrassende en scherpzinnige manier voortgezet, zoals een logisch volgend hoofdstuk in een boek", vertelt hij. "Ik denk dan ook zeker dat mensen die van de eerdere films hebben genoten, zich niet in de steek gelaten voelen."

Scenario

De 42-jarige acteur doelt hiermee op het ontbreken van Matt Damon, en daarmee Jason Bourne. Damon haakte af omdat regisseur Paul Greengrass geen Bourne-film meer wilde maken. Inmiddels heeft de acteur de deur weer op een kier gezet en gezegd alleen terug te willen keren als het scenario goed genoeg is.

In The Bourne Legacy wordt een nieuw personage geïntroduceerd. Renner speelt geheim agent Aaron Cross, wiens leven in gevaar is omdat de CIA het programma waarvan hij deel uitmaakt wil stopzetten en alle betrokkenen uit de weg wil ruimen. Het verhaal gaat verder waar The Bourne Ultimatum in 2007 ophield.

Terugkeer Damon

Renner begrijpt dat veel mensen, vooral de fans, hopen op een terugkeer van Damon. "Dat is iets wat iedereen wel zou willen zien, denk ik. Het idee staat mij aan vanwege het creatieve aspect," aldus de acteur die eerder te zien was in The Avengers en Mission Impossible: Ghost Protocol.

Maar het succes van de nieuwe Bourne-films hangt niet af van de terugkeer van Damon, vindt Renner. Ook als het zover niet komt, kan het verhaal een hoop verschillende kanten op die de fans tevreden zullen stemmen, zegt hij.

Serieuze gesprekken

Gilroy, die bij de voorgaande Bourne-films betrokken was als scenarist, zegt nog niet te hebben nagedacht over een vervolg en nog geen serieuze gesprekken met Damon te hebben gevoerd over zijn mogelijke rol daarin. "Ik heb The Bourne Legacy net afgerond", zegt de 55-jarige regisseur. "We zien wel hoe het publiek reageert en dan kijken we dit najaar verder."

The Bourne Legacy draait vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen.