AMSTERDAM - Sanne Wallis de Vries verklaart het recente succes van de Nederlandse kinderfilm met de manier waarop regisseurs met hun doelgroep omgaan.

"Ik vond het als kind verschrikkelijk als ik betuttelend werd aangesproken. En die mening heb ik nog steeds. Als ik kinderfilms zie waarin kinderen infantiel worden benaderd denk ik: ‘Doe even normaal, joh'", legt de 41-jarige cabaretière en actrice aan NU.nl uit.

"Als je kinderen normaal aanspreekt, krijg je ook normaal contact", aldus Wallis de Vries die binnenkort te zien is in de kinderfilm Mees Kees.

De filmadaptatie van het boek van Mirjam Oldenhave vertelt het verhaal van een scholier die met de dood van zijn vader moet leren omgaan. Volgens Wallis de Vries wordt het onderwerp niet misbruikt om de film aan te dikken.

"Het wordt je niet met violen door de strot geduwd, maar echt goed verteld."

Norse directrice

Wallis de Vries, die al filmervaring opdeed in Moordwijven,  speelt een norse directrice van een basisschool. Een personage dat voor relativering zorgt als de thematiek in het verhaal te zwaar dreigt te worden. "Mijn personage werkt op de juiste momenten, de directrice biedt al tegenwicht als ze alleen een gek gezicht trekt."

Dat Wallis de Vries twee dochters heeft die in de doelgroep van Mees Kees vallen is voor haar geen reden om een carrière in dat genre na te streven.

"Je moet zo’n rol maar net aangeboden krijgen. Ik vind het vooral leuk dat ik kan laten zien dat ik dit ook kan."

Geen soloshow

Een nieuwe soloshow zit er op dit moment niet in. "Ik zit niet stil, want ik vind het zonde om helemaal niets te doen. Maar ik heb op dit moment niet de behoefte om de concentratie op te wekken die nodig is voor een soloshow."

Binnenkort is Sanne Wallis de Vries samen met Paul Groot (Koefnoen) wel te zien in  de voorstelling Adèle.

De speelfilm Mees Kees gaat zaterdag 29 september in première tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg Utrecht.