VENETIË - Met de wereldpremière van de film The reluctant fundamentalist van de Indiase regisseur Mira Nair begint woensdagavond de 69e editie van het filmfestival van Venetië.

Achttien films dingen mee naar de Gouden Leeuw. Het evenement in de Noord-Italiaanse stad is het oudste filmfestival in de wereld.

De politieke thriller van Nair gaat over een jonge Pakistaan die op Wall Street rijk hoopt te worden. Op 8 september maakt de voorzitter van de jury, de Amerikaanse regisseur Michael Mann, de winnaar van de Gouden Leeuw bekend.

Duivel

Vorig jaar won de Russische regisseur Alexander Sokurov met de film Faust, een moderne bewerking van de legende over de man die zijn ziel aan de duivel verkoopt. Tot de kandidaten voor de Gouden Leeuw behoren de films Passion van de Amerikaan Brian de Palma en To the Wonder van Terence Malick, die vorig jaar met The Tree of Life de Gouden Palm op het filmfestival in Cannes won.

Ook de Belgisch-Frans-Nederlandse productie Lemale et ha'chalal (Fill the void) van de Israëlische regisseur Rama Burshtein, Pieta van de Zuid-Koreaan Kim Ki-duk en Bella addormentata van de Italiaan Mario Bellocchio dingen mee.