AMSTERDAM - Acteurs Kim van Kooten en Jacob Derwig en regisseurs Will Koopman (Gooische Vrouwen) en Job Gosschalk maken dit jaar deel uit van de internationale jury van de Emmy Awards.

Dat is de belangrijkste prijs in de televisie-industrie.

Samen met een handvol andere belangrijke mensen uit de Nederlandse film- en televisiewereld mogen zij bepalen wie dit jaar de beste Europese actrice is.

De verkiezing wordt georganiseerd door impresariaat Henneman Agency en vindt dinsdag plaats in Amsterdam op een geheime locatie. Bij het overleg is een vertegenwoordiger van de Emmy-organisatie aanwezig.

Juryoverleg

De jury houdt dinsdagavond om zes uur een persconferentie in filmmuseum Eye in Amsterdam. Tegelijkertijd vindt in andere Europese landen het juryoverleg in andere categorieën plaats.

De internationale Emmy’s worden dit jaar voor de 40ste keer uitgereikt, op 19 november in New York.

De Emmy’s zijn de tv-tegenhanger van de Oscars. Recente Nederlandse winnaars van een Emmy zijn acteur Pierre Bokma, regisseur Jean van de Velde, Peter R. de Vries en actrice Maryam Hassouni. Het is voor het eerst dat een Nederlandse agency een internationale Emmy-jury organiseert.