AMSTERDAM - Top Gun-regisseur Tony Scott heeft zondagnacht zelfmoord gepleegd.

Dat bevestigt de Amerikaanse politie.

Verschillende ooggetuigen zagen de 68-jarige Britse regisseur van een brug in San Pedro, Californië springen. Drie uur later werd zijn lichaam gevonden. In zijn auto is een afscheidsbrief gevonden.

Scott regisseerde films als Unstoppable, True Romance en Crimson Tide. Daarnaast produceerde hij films en tv-series, waaronder Prometheus, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford en The Good Wife.

Broer

Scott was de jongere broer van Ridley Scott, regisseur van films als Blade Runner, Gladiator en Alien. Zijn broer had hem de filmwereld in getrokken, eerst door hem een hoofdrol te geven in een film en later door hem een baan te geven in zijn bedrijf voor reclame- en videoclips.

De broers waren geboren in Londen als zonen van een RAF-piloot. Beiden waren gefascineerd door de Amerikaanse cultuur. Ze waren sinds 2005 ook betrokken bij de tv-serie Numb3rs.

'Geschokt'

Filmmakers in Hollywood zijn geschokt door de dood van Scott. "Nooit meer Tony Scott-films. Een tragische dag", twitterde regisseur Ron Howard. Ook collega-regisseur Jon Favreau twittert zijn onbegrip en condoleert de vrienden en familie van Scott.

Regisseur Duncan Jones, de zoon van David Bowie - die in de debuutfilm The Hunger van Scott speelde - schrijft: "Wou dat je het gevoel had dat je een manier kon vinden om door te gaan." Jones zegt van Scott het vak te hebben geleerd. "Tony was echt een prachtige man die me onder zijn hoede nam. Hij ontstak mijn passie voor het maken van films."

Geschokt

Ook acteurs reageren geschokt op het nieuws van het zelfgekozen einde van Scott. "Wat vreselijk om te horen dat Tony Scott dood is. Een geweldige regisseur", twittert Rob Schneider. Peter Fonda prijst zijn film Man on Fire. "Wat triest. Tony Scott, briljant regisseur, overleden."

De Britse acteur en schrijver Stephen Fry laat weten verdrietig te zijn door het nieuws over Scott. "Een goede filmmaker en een charmante, bescheiden man."