UTRECHT - Tussen 2006 en 2010 sneuvelden 25 Nederlandse militairen in Afghanistan. Robert Oey maakte een documentaire over de achterblijvers.

Op zondag 30 september gaat zijn film Gesneuveld in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Oey sprak met nabestaanden en militairen over hun verdriet, hun frustratie, hun woede en ook hun kracht. Ze moeten op den duur hun geliefden loslaten en verder gaan met hun leven.

De regisseur kreeg alle medewerking van het ministerie van Defensie bij het maken van zijn film. Zo kon hij mee met de afdeling bedrijfsmaatschappelijk werk die het slechte nieuws aan nabestaanden overbrengt.

Van Uhm

Ook de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm komt aan het woord. Hij verloor zijn 23-jarige zoon Dennis in Afghanistan. In de documentaire zegt Van Uhm te kunnen begrijpen dat mensen zoeken naar de ontbrekende puzzelstukjes. ''Maar als ik aan mijn eigen zoon denk, is op de vraag waarom ieder antwoord krom. Het is beter stil te staan bij hoe nu verder te gaan."

Robert Oey is documentairemaker. Hij is onder meer bekend van De Leugen (2010) over het politieke drama rond Ayaan Hirsi Ali.

Gesneuveld is vanaf 11 oktober in de bioscoop te zien. Op 10 december vertoont coproducent omroep Human de documentaire op televisie ( 20.25 uur, Nederland 2).

Lees alles over het NFF