AMSTERDAM - Citizen Kane is van de troon gestoten als beste film volgens het British Film Institute (BFI).

Een jury van 846 filmexperts heeft Vertigo van Alfred Hitchcock bekroond tot beste film, staat in het tijdschrift van BFI.

De verkiezing werd tien jaar geleden voor het laatst gehouden en toen kwam Orson Welles' Citizen Kane uit 1941 nog als winnaar uit de bus.

De thriller van Hitchcock uit 1958 had toen vijf stemmen minder. Dit jaar had Vertigo 191 stemmen, 34 meer dan Citizen Kane, die daarmee op de tweede plaats komt.

A Space Odyssey

De derde plaats is voor Tokyo Story van Yasujiro Ozu uit 1953. Op nummer vier prijkt La Règle du Jeu van Jean Renoir uit 1939 en de vijfde plek is voor Sunrise: a Song for Two Humans van F.W. Murnau uit 1927.

De meest recente film uit de lijst is A Space Odyssey van Stanley Kubrick uit 1968, die op de zesde plek staat. Het is de zesde keer dat BFI de verkiezing hield.

Woody Allen

BFI heeft naast de verkiezing voor beste film ook aan filmmakers gevraagd wat zij de beste film vinden. In die enquête kwam Tokyo Story op de eerste plek, A Space Odyssey op twee en Citizen Kane op drie. Vertigo staat op de zevende plek.

Filmmakers als Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola en Woody Allen leverden volgens de Britse omroep BBC hun lijstjes in.