LOS ANGELES -Tim Burton, de producent van de filmadaptatie van Abraham Lincoln: Vampire Hunter, was niet bang dat hij het publiek met de 'zoveelste' vampierfilm zou vervelen.

"Toen ik de titel hoorde wist ik meteen dat ik zou gaan helpen om het boek te verfilmen", zegt Tim Burton (foto) in gesprek met NU.nl.

De regisseur was recentelijk betrokken bij een ander vampierverhaal, Dark Shadows, met Johnny Depp in de hoofdrol. "Voor mij is het geen trend, het is een manier van leven", zegt Burton.

Loopje

De film Abraham Lincoln: Vampire Hunter, geregisseerd door een Kazachstaan (Timur Bekmambetov), geschreven en geproduceerd door twee Amerikanen (Seth Grahame-Smith en Tim Burton) en met twee Engelsmannen in de hoofdrol, neemt een loopje met de Amerikaanse geschiedenis.

Bekijk het interview met de cast

 

Dubbelleven

We volgen de carrière van de zestiende president van de Verenigde Staten en zijn getuige van zijn fictieve dubbelleven als keiharde vampier-koppensneller.

Een combinatie van twee verhaallijnen geheel in stijl van zogeheten mash up novel die een tijd geleden met de titel Pride and Prejudice and Zombies, eveneens geschreven door Seth Grahame-Smith, in 2009 een bestseller kende.

Grahame-Smith kwam op het idee van een vampierjagende Abraham Lincoln in het jaar 2009, toen hij naar eigen zeggen in iedere boekenwinkel alleen maar titels over vampiers of Lincoln zag. Drie jaar later is het verhaal op het witte doek verschenen, met dank aan Tim Burton (Edward Scissorhands, Beetlejuice).

Karakters toegevoegd

Aan de film werden wel karakters toegevoegd die in het boek niet bestonden. Bijvoorbeeld het personage Adam, een krachtige vampier gespeeld door Rufus Sewell (The Illusionist). Adam werd speciaal voor de film gecreëerd, in tegenstelling tot een ander toegevoegd personage: William Johnson.

"Johnson is niet bedacht, hij was een belangrijk figuur in de geschiedenis van Abraham Lincoln", verklaart Johnsons vertolker Anthony Mackie (The Hurt Locker).

"Will Johnson volgde Abraham Lincoln overal naar toe. Lincoln schreef ook brieven voor hem en zijn familie waarin hij aankondigde dat ze vrije mensen waren, die mochten werken in Amerika", vervolgt Mackie.

Lees de recensie van Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Abraham Lincoln: Vampire Hunter is vanaf donderdag in de bioscoop te zien