AMSTERDAM - Dark Blood van de Nederlandse regisseur George Sluizer gaat op 27 september in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Dat maakte het festival woensdag bekend. De 80-jarige Sluizer heeft negentien jaar na de laatste opnamen, via de website Cinecrowd, vijftienduizend euro binnen weten te halen om zijn film af te maken.

De donaties voor de voltooiing van zijn filmproject kwamen overal vandaan.

De laatste film met River Phoenix in de hoofdrol kon daardoor negentien jaar na dato uiteindelijk worden afgerond. De opnamen van Dark Blood kwamen in 1993 tot een abrupt einde door de onverwachte dood van Phoenix op 23-jarige leeftijd.

Vernietigen

De verzekeringsmaatschappij van de filmstudio wilde de film van Sluizer vernietigen, omdat maar tachtig procent van de film was voltooid. Sluizer liet het materiaal stelen, om de film alsnog af te kunnen maken.

In Dark Blood speelt River Phoenix de eenzame weduwenaar Boy. Hij woont als een kluizenaar in de woestijn, waar hij wacht op zijn dood. Als een pasgetrouwd stel autopech krijgt, ontvoert Boy de twee. Hij wil met de vrouw, een rol van Judy Davis, een nieuw bestaan opbouwen. Haar echtgenoot wordt gespeeld door Jonathan Pryce.

Lees alles over het Nederlands Film Festival