In de sciencefictionfilm Lockout staat de uitslag bij voorbaat vast: Guy Pearce redt presidentsdochter uit handen van 497 psychotische gevangenen in oranje pakjes.

Luc Besson was één van de eersten die in Frankrijk actiefilms ging maken. Sommige waren goed (Nikita, Léon,The Fifth Element).

Helaas kiest hij er de laatste jaren voor zijn geld vooral te verdienen als producent van ambitieloze formulefilms. Bekijk Taken, The Immortal, Colombiana en Lockout en je herkent meteen zijn handschrift.

Eenmansmissie

Het jaar is 2079. Oud-politieman Snow (Guy Pearce) krijgt er flink van langs tijdens een ondervraging door de geheime dienst. Hij incasseert de klappen met humor ("Guess that’s why they call it a punchline!"), maar de aanklacht liegt er niet om. Snow wordt beschuldigd van moord en spionage.

Ondertussen, ver weg, drijft Maximum Security Prison M.S. One in de ruimte. En deze 497 gevangenen worden niet in een kunstmatige slaap gehouden vanwege een simpele parkeerbon. Wanneer de dochter van de Amerikaanse president (Maggie Grace) op werkbezoek komt, is men zo dom één van de gevangenen te ontdooien.

Laat dat nou nét de zwaar gestoorde Hydell (Joseph Gilgun) zijn. Binnen de kortste keren hebben de moordenaars en verkrachters de tent overgenomen. En dus stuurt men Snow op een eenmansmissie om de presidentsdochter te bevrijden. Snow hoopt in M.S. One ook een oude kameraad te vinden die zijn onschuld kan bewijzen.

Macho antiheld

Lockout is het debuut van James Mather en Stephen St. Leger. De Ierse filmmakers trokken de aandacht van Besson met de special effects in hun internetfilmpje Prey Alone. Besson jatte het idee voor Lockout van John Carpenters Escape from New York en benaderde Guy Pearce.

Pearce maakt in de ondervragingsscène aan het begin van de film meteen duidelijk waar het de makers om te doen is. Lockout is een futuristische thriller die niet al te serieus genomen moet worden. Alles draait om spektakel en de coole grappen van macho antiheld Snow. "What? I’m being beaten up by a guy named Rupert?"

Torsiesysteem

Geen sciencefictionthriller is compleet zonder de scène waarin de held een diepe schacht moet oversteken terwijl onder hem een ventilator (in dit geval een torsiesysteem) hem dreigt fijn te hakken. Natuurlijk raakt ook de zuurstof op, zodat (?) de dochter van de president alleen gered kan worden met een injectie in het oog.

"Over 20 seconden is ze hersendood!" Ja, en over 40 seconden doemt er weer een andere deadline op. Lockout is pure pulp en dat betekent ook: voorspelbaar en gevuld met goedkope, niet al te overtuigende digitale effecten. Op dvd of blu-ray is Lockout geen straf, maar in de andere bioscoopzaal draait waarschijnlijk een betere film.

In 16 zalen

Barend de Voogd