AMSTERDAM - De Franse filmmaker Chris Marker, die onder meer bekend is van de films La Jetée en Sans Soleil, is overleden.

Dat melden Franse media maandag. Marker, die met La Jetée een inspiratie was voor Terry Gilliams Twelve Monkeys, is 91 jaar oud geworden.

Marker werd gezien als een van de meest geheimzinnige en mysterieuze filmmakers. Die reputatie heeft hij niet alleen te danken aan zijn films - de titel van zijn hooggewaardeerde essayistische film Fond de L'air est Rouge is wat betekenis betreft vrijwel onvertaalbaar - maar ook aan zijn mediaschuwheid. Er bestaan bijna geen foto's van hem.

Sartre

De regisseur werd geboren als Christian François Bouche-Villeneuve en studeerde met de bekende filosoof Jean-Paul Sartre. Hij begon zijn filmcarrière kort na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij in het Franse verzet diende. Hij maakte vooral veel documentaires, waaronder Cuba Si! en Le Joli Mai. Hij stond naast filmmaker ook bekend als essayist, filosoof, fotograaf en dichter.

Marker liet ook in Nederland sporen achter. Zo schreef hij in de jaren zestig samen met dichter en verzetsman Gerrit Kouwenaar mee aan de korte documentaire Rotterdam-Europoort.