AMSTERDAM - Woody Allen wil alleen een film opnemen in Amsterdam als de stad hem 18 miljoen dollar, ruim 14 miljoen euro, betaalt.

"Dat is goedkoop. Een gemiddelde film kost 40 tot 50 miljoen", zegt de Amerikaanse filmmaker.

"Voor die 18 miljoen dollar krijgt een stad heel grote filmsterren die voor een willekeurige andere film in hun eentje zo'n bedrag vragen", gaat Allen verder. "Voor mij werken ze echter vrijwel gratis."

De geboren New Yorker, die eerder al films opnam in Londen, Parijs, Barcelona en zijn laatste in Rome, vindt dit een prima deal voor een stad. "Het risico is relatief klein en mijn films maken doorgaans winst, dus waarom niet?"

To Rome with Love

Allens nieuwste film To Rome with Love, die 23 augustus in de bioscoop komt, is gefinancierd door de Italiaanse hoofdstad. "Ze vonden mijn vorige werk goed en ik ben niet duur. Maar ze moesten dus wel van tevoren met die 18 miljoen op de proppen komen. Voor minder is het haast niet te doen."

Voor zijn volgende film keert Allen terug naar New York en filmt hij voor het eerst in San Francisco. "Dat is omdat mijn scenario over specifieke locaties in die steden gaat. De daaropvolgende film neem ik waarschijnlijk weer in Europa op."

Vereerd

Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan laten weten vereerd te zijn dat 'een fenomeen als Woody Allen' denkt aan het maken van een film in Amsterdam. Een investering van 14 miljoen euro in tijden van crisis vindt hij echter onverantwoord.

"Over dat bedrag moeten we hier nog wel even nadenken. In tijden van bezuinigingen weten wij wel betere doelen om het geld van alle Amsterdammers te besteden, zoals schuldhulpverlening en meer banen", aldus de zegsman. "En als het echt zo is dat al zijn films winst maken, dan zijn er vast andere investeerders te vinden."

Dure productie

Een filmproductie van 18 miljoen dollar is naar Nederlandse maatstaven overigens gigantisch.

Twee grote Nederlandse films, het recentelijk verschenen Süskind en het nog te verschijnen Het Bombardement, kostten respectievelijk 4,5 en 5 miljoen euro.

Zwartboek uit 2006, de duurste Nederlandse film ooit, kostte uiteindelijk 10 miljoen euro. Hier werd echter het budget ernstig overschreden, mede doordat Haagse winkeliers de producenten aanklaagden.