AMSTERDAM - Jeremy Renner hoopt Julian Assange te spelen in een film over zijn klokkenluidersite Wikileaks.

Twilight-regisseur Bill Condon is gevraagd om de film te regisseren, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Behalve met Wikileaks kwam Assange de afgelopen tijd vooral in het nieuws vanwege een verkrachtingszaak.

De 41-jarige Renner brak door met zijn rol in de oorlogsfilm The Hurt Locker. Hij is dit jaar te zien in de hoofdrol te zien van The Bourne Legacy. Of zijn rol als Assange doorgaat, is nog onbekend. De financiering van de Dreamworks-film over de klokkenluiderwebsite is nog niet rond.

De Australiër Assange begon in 2006 met de site Wikileaks, waar vertrouwelijke diplomatieke documenten op werden gezet. In 2010 publiceerde de website vertrouwelijke documenten over de oorlog in Afghanistan en Irak en een kwart miljoen diplomatieke telegrammen. Daardoor werden de Verenigde Staten en andere landen ernstig in verlegenheid gebracht.

Verkrachtingszaak

Assange wordt sinds 2010 door de Zweedse politie gezocht in verband met een verkrachtingszaak. Hij verblijft sinds een paar maanden in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij politiek asiel heeft gevraagd.

Dreamworks is niet de enige studio die werkt aan een film over Assange. Ook Universal en de Amerikaanse betaalzender HBO willen het leven van de oud-journalist verfilmen.