AMSTERDAM - Ben Whishaw gaat de rol van Q spelen in de nieuwe Bondfilm Skyfall. Dat laten de producenten donderdagavond weten.

De 31-jarige Brit, bekend van Perfume, The Tempest en I'm Not There is hiermee de vierde acteur die de rol van de excentrieke wapenmeester en uitvinder op zich neemt.

Geruchten over Q's eventuele terugkeer doen al sinds de aankondiging van de 23e Bondfilm de ronde.

John Cleese

Peter Burton was als Major Boothroyd de eerste Q in Dr. No uit 1962, gevolgd door Desmond Llewelyn die tussen 1963 en 1999 in zeventien Bondfilms speelde. John Cleese verscheen als Q's assistent R in The World is Not Enough uit 1999 en werd later gepromoveerd tot Q in Die Another Day uit 2002.

"Het is een enorme kick om de terugkeer van Q, gespeeld door de zeer getalenteerde Ben Whishaw, in Skyfall te kunnen bevestigen", laten producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli weten. "Het is geweldig om dit personage terug te hebben in de film."

Daniel Craig

Voor Daniel Craig, die de rol van James Bond vertolkt, is Whishaw geen onbekende. De twee speelden beiden in Layer Cake. Whishaw is vanaf 29 november te zien in Cloud Atlas, waarin ook onder anderen Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant en Susan Sarandon de revue passeren.

Skyfall verschijnt 1 november in de Nederlandse bioscopen.