Zeven Oscarnominaties waren er voor Seabiscuit en de film is dan ook een ouderwets Hollywood-epos over opoffering, tegenslagen en hoe deze te boven te komen. Daarbij vormt de uitgerangeerde knol Seabiscuit, dat het schopte tot succesvol racepaard, een symbool voor wat doorzettingsvermogen kan opleveren. Een wijze les voor de drie mannen in Seabiscuits leven, die hun eigen tegenslagen kennen in de donkere jaren van de Depressie. @@@

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Allereerst is dat de latere eigenaar van Seabiscuit, Charles Howard (Jeff Bridges). Deze selfmade-man is van het type 'van krantenjongen tot miljonair', al begon hij dan als fietsenmaker. Dat levert overigens een eigenaardige scène op, aangezien Bridges aan de lopende band al het charisma van een directeur uitstraalt. Hij krijgt tijdens de Depressie niet alleen financiële tegenslagen te verduren, maar ook een familietragedie. Maar het paard help hem er weer bovenop!

Verschoppeling

Dat paard wordt bereden door Red Pollard (Tobey Maguire), een verschoppeling die door zijn ouders in de steek is gelaten omdat ze geen geld meer voor hem hebben. Hij drinkt teveel en heeft mede daardoor een kort lontje, en hij is eigenlijk te groot voor een jockey, want hoe kleiner de jockey, hoe sneller het paard.Howard is voor hem een surrogaat-vader, terwijl Pollard de rol van verloren zoon vervult.

Paardenfluisteraar

Het trio wordt aangevuld met de zonderlinge paardentrainer Smith (Chris Cooper), een paardenfluisteraar avant la lettre. Gezamelijk en elk op hun eigen manier maken ze Seabiscuit tot de prijswinnaar die Amerika in de jaren dertig aan zijn hart drukte. Seabiscuit was het symbool voor hoop in de donkere Depressie-jaren. Geen wonder dat de film vorig jaar een zomerhit werd in de VS, zo vlak na de tweede golfoorlog.

Geschifte radioreporter

Maar ook voor een nuchterder Nederlands publiek heeft Seabiscuit genoeg te bieden. Spectaculaire paardenraces bijvoorbeeld, en een hilarisch bijrolletje van William H. Macy als de geschifte radioreporter Tick Tock McGlaughlin. Hij houdt je bij de les wanneer het epos wat breed uitgesmeerd driegt te worden. Seabiscuit is een wijze geschiedenisles, maar wel met schwung gebracht.
In 57 zalen