"Meisjes van dertien" zong Paul van Vliet ooit, maar daar had hij hele andere deernes bij voor ogen dan de snuivende, dievende gepiercte bitches die de hoofdrollen spelen in Thirteen. @@@

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Thirteen hakt er meteen flink in: tieners Tracy (Evan Rachel Wood) en Evie (Nikki Reed) zitten stoned op bed en slaan elkaar lachend tot bloedens toe in het gezicht omdat ze er toch niets van voelen. Dan gaat het verhaal vier maanden terug om uit te leggen zien hoe het zo ver kon komen.

Tracy is dan nog een braaf moederskindje met poppen op haar tienerkamer en het nobele streven alleen maar tienen te halen op haar nieuwe middelbare school. Al snel merkt ze dat die instelling je hooguit populair maakt bij moeders en meesters, maar dat je er niet het populairste meisje van de school mee wordt.

Proletarisch winkelen

Dat is namelijk Evie, een vroegrijp modepopje dat de jongens maar ook de meisjes om haar vinger windt. Tracy staat te dansen van plezier als ze het mobiele nummer van Evie krijgt, plus de uitnodiging na school te gaan shoppen op Melrose Avenue. Dat het een afgesloten nummer -en dus een gemene afwijzing- betreft deert Tracy niet: ze gaat alsnog naar Melrose en dringt zich bij Evie en haar vriendin op. Die blijken winkelen heel proletarisch op te vatten, en om niet in de toon te vallen steelt Tracy maar meteen een portefeuille. Dat is nog eens een binnenkomer!

Piercings

Dat het poppenmeisje van het ene op het andere moment uit stelen gaat is onwaarschijnlijk, maar populair willen zijn heeft zo zijn prijs. Dat het vervolgens snel van kwaad tot erger gaat is minder waarschijnlijk, aangezien Evie een zeer gewiekste manipulator blijkt, die zelfs Tracy's door de wol geverfde moeder (Holly Hunter) om de tuin weet te leiden. Met Evie haalt Tracy het hele pakket in huis: van drugs via piercings tot tienersex. Dat het huiswerk er steeds vaker bij inschiet is nog het minste probleem.

Puberproblemen

Thirteen is het meest angstaanjagende kijkje in de tienercultuur sinds Kids. Het meest beklemmende is wellicht nog dat Nikki Reed, die Evie speelt, haar eigen ervaringen als dertienjarige gebruikte voor het script dat ze met de regisseuse schreef. Het knappe aan dat script is dat het nu eens niet de schuld is van burgerlijke ouders: Tracy's moeder gaat misschien wel te ver mee in haar dochters puberproblemen. Het nadeel van die benadering is dat Thirteen ook moralistisch en erg Amerikaans aandoet, zeker voor een Nederlands publiek.
In 8 zalen