AMSTERDAM - Steven de Jong heeft de rechten gekocht van de vierdelige boekenserie Holland onder het Hakenkruis van Piet Prins.

De Friese filmmaker is nu met Omroep Max in gesprek over de financiën. De Jong verfilmde eerder al enkele boeken over Snuf de Hond, ook van Prins.

"Ik heb al sinds mijn jeugd een grote liefde voor Piet Prins en heb door mijn films goed contact met zijn nabestaanden", zegt de 50-jarige De Jong tegen Novum Nieuws. "Daarnaast blijft de oorlog mij fascineren." De Tweede Wereldoorlog is geen onbekend thema voor De Jong, die eerder De Fûke en Snuf de Hond in Oorlogstijd regisseerde.

Holland onder het Hakenkruis gaat over de jood Jaap Rozeboom. Als zijn schuilplaats wordt ontdekt, wordt hij samen met de boer die hem onderdak bood op transport gesteld. Onderweg weet hij echter te ontsnappen, waarna hij opnieuw moet onderduiken en zo tal van avonturen beleeft.

Wrijving

De Jongs besluit om toch weer een Nederlandse film te maken is opmerkelijk. In maart zei hij nog geen Nederlandse producties meer te willen maken nadat hij werd beschuldigd van plagiaat. Hij zou het scenario van Janey, Kind van de Rekening hebben overgeschreven van een boekmanuscript dat hij onder ogen kreeg.

"Films maken zit mij in het bloed", zegt de filmmaker. "Als het in Nederland kan, zeg ik geen nee." Wel geeft De Jong aan ook naar het buitenland te kijken. Zo is hij bezig met From Iran with Love, over de culturele wrijving tussen een Iraniër en zijn westerse vriendin, en heeft hij plannen voor een film in Canada.

De opnames voor Holland onder het Hakenkruis gaan volgend jaar van start. De planning is de film begin mei 2014 uit te brengen.