AMSTERDAM - Sophia Loren heeft donderdag op het Taormina Film Festival op Sicilië een oeuvreprijs gekregen voor haar filmwerk.

De actrice kreeg haar prijs tijdens de rust van de halve finale van het EK voetbal tussen Italië en Duitsland. "Ik ben zeer vereerd met deze prijs, maar deze voetbalwedstrijd is echt ontzettend spannend", zei de Italiaanse.

"Het is een geweldige avond om in Taormina te zijn", ging de enthousiaste Loren verder volgens de Italiaanse krant La Stampa. Loren is een groot voetballiefhebster. Haar acteercarrière ziet de 77-jarige als iets wat haar overkwam. "Alles wat in mijn leven is gebeurd, was een verrassing."

Rustig

Loren speelde in 1950 haar eerste filmrolletjes en had vier jaar later haar eerste hoofdrol in L'Oro di Napoli van Vittorio De Sica. Daarna volgden rollen in Italiaanse en Amerikaanse producties als Una Giornata Particolare, El Cid en Prêt-à-Porter.

De actrice doet het de laatste jaren rustig aan. Ze kiest haar rollen zorgvuldig uit. In Taormina zei de Italiaanse diva graag in een verfilming van Jean Cocteaus monoloog La Voix Humaine te spelen. "Onder regie van mijn zoon, dat zou een mooi project zijn", aldus Loren. "Ik herlees het theaterstuk keer op keer."

Het Taormina Film Festival op Sicilië vond afgelopen week voor de 58e keer plaats. Het oude festival dreigde zijn laatste editie te beleven, maar lijkt te zijn gered. Om de kosten te drukken werd het festival ingekort en werd de competitie tijdelijk geschrapt.

Loren krijgt filmprijs tijdens EK-wedstrijd