AMSTERDAM - De remake van Starship Troopers wordt minder gewelddadig dan het origineel.

Dat zegt producent Toby Jaffe tegen het Britse filmblad Empire. De film van Paul Verhoeven uit 1997 staat bekend om het extreme geweld waarbij menselijke soldaten op allerlei manieren worden verminkt en afgeslacht door buitenaardse insecten.

"Verhoeven heeft het boek van Robert Heinlein uit 1959 op zijn geheel eigen, extreme wijze verfilmd en er bijna iets komisch van gemaakt", vindt Jaffe. "Wij zullen proberen iets dichter bij het bronmateriaal te blijven."

Fascisme

"De versie van Verhoeven was duidelijk kritiek op het fascisme", gaat Jaffe verder. "Heinlein schreef juist vanuit het perspectief van een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Zo zie je maar, de een z'n fascisme is de ander z'n patriottisme."

Ook vormen de steeds stijgende kosten van speciale effecten een barrière voor filmproducenten. Extreem geweld spreekt maar een bepaald publiek aan en is dus niet geschikt voor de massa.

"Hoe duurder de film, hoe moeilijker het wordt om hem zo gewelddadig te maken", zegt Jaffe, die tevens de remake van Total Recall, ook een film van Verhoeven, produceert.

Thriller

"Bij Total Recall hebben we er duidelijk voor gekozen het verhaal minder gewelddadig te maken, waardoor het nu meer lijkt op een thriller als Minority Report", legt de producent uit. "Daarmee heeft de studio ook meteen de mogelijkheid om het verhaal op een geheel eigen wijze te vertellen en geen platgetreden pad te bewandelen."

Starship Troopers staat gepland voor 2014. Total Recall verschijnt op 9 augustus in de Nederlandse bioscopen.