AMSTERDAM - In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over de controversiële film over Jezus Christus die Paul Verhoeven maakt.

"We krijgen steeds te horen dat Hollywood niet antichristelijk is, maar de bewijzen dat het wel zo is, stapelen zich op", zegt directeur Don Gainor van het conservatieve Cultuur en Media Instituut tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

Gainor is helemaal klaar met Hollywood. "Christenen en het christelijke geloof worden al jaren aangevallen door het hedonistische Hollywood, dat wanhopig zijn immorele cultuur toont", briest Gainor. "Natuurlijk gaan alle media deze film straks ophemelen en wordt aan christenen gevraagd de beledigende aanvallen te tolereren."

Het filmproject van Verhoeven verkeert nog in een pril stadium. De Nederlandse regisseur heeft deze maand een producent gevonden en vindt het nog veel te vroeg voor kritiek op zijn film. "Er is nog geen script en zolang dat er nog niet is, valt er niets te bediscussiëren", zegt een woordvoerder. Het scenario wordt over zes maanden verwacht.

Verkracht

De film van Verhoeven is gebaseerd op zijn boek Jezus van Nazarath - Een Realistisch Portret, dat in 2007 verscheen. Daarin suggereert hij dat Jezus niet het resultaat is van een onbevlekte ontvangenis, maar dat Maria werd verkracht door een soldaat. Ook trekt hij wonderen die aan Jezus worden toegeschreven in twijfel.

Bijbelverfilmingen zijn hot in Hollywood. Zo werken Ridley Scott en Steven Spielberg afzonderlijk van elkaar aan films over Mozes en is Black Swan-regisseur Darren Aronofsky bezig met een film over Noach en de zondvloed.