AMSTERDAM - Ondanks zijn succes met eerdere delen van de Transformers-serie is Michael Bay bij vlagen onzeker over de vierde film.

"Het is best overweldigend en eng", geeft de regisseur toe tegenover de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

"Je wilt natuurlijk steeds grootser uitpakken en je vorige film overtreffen", gaat de 47-jarige Amerikaan verder. "We waren zeer succesvol met de eerdere drie films, maar dat wil niet zeggen dat je op je lauweren kunt rusten of alle problemen al hebt opgelost."

De eerste uitdaging is vooralsnog het schrijven van een goed scenario. Bay maakte eerder al bekend dat hij het verhaal uit de vorige drie films laat voor wat het is. Transformers 4 vertelt een nieuw verhaal en heeft een nieuwe cast.

Geschiedenis

"Ik wil het geen 'reboot' noemen want dan lijkt het alsof we, net als nu bij Spider-Man gebeurt, weer helemaal opnieuw beginnen. Dat is niet zo. De geschiedenis uit de vorige films blijft gelden. Wij gaan alleen een andere richting op."

Over details van de plot wil Bay nog vrijwel niets kwijt, maar hij laat al doorschemeren dat de transformerende robots ditmaal hun strijd in de ruimte voortzetten.

Realiteit

"Dat lijkt me de meest logische stap. Maar ik wil het niet te sciencefiction maken. Het moet verankerd blijven in de realiteit. Dat was waarom de vorige films werkten."

Transformers 4 staat gepland voor 2014. Voor die tijd is Bay nog bezig met zijn bodybuilderkomedie Pain and Gain, met Mark Wahlberg en Dwayne Johnson in de hoofdrollen.

Ook heeft hij al plannen voor Bad Boys 3, maar daarvoor moet hij eerst nog even Will Smith en Martin Lawrence voor de hoofdrollen weten te strikken.