LOS ANGELES - Het laatste deel van de trilogie The Lord of the Rings is met elf Oscars de grote winnaar van de 76e Academy Awards geworden. De film was ook elf keer genomineerd. The Return of the King van de Nieuw-Zeelander Peter Jackson sleepte in de nacht van zondag op maandag onder meer de prijzen voor beste regie en beste film in de wacht.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Scene uit 'The return of the king'

De prijs voor beste acteur ging naar Sean Penn voor zijn werk in Mystic River. De Zuid-Afrikaanse Charlize Theron kreeg voor haar rol in Monster de prijs voor beste actrice. Mystic River kreeg ook de prijs voor beste mannelijke bijrol: Tim Robbins. Renee Zellweger kreeg voor haar rol in Cold Mountain de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol.

Dominant

The Lord of the Rings domineerde de uitreiking volledig. Alleen de films Ben Hur uit 1959 en Titanic wonnen evenveel Oscars. Het zeedrama Master and Commander: The Far Side of the World van Peter Weir was de grote verliezer. De film met Russell Crowe was genomineerd voor tien Oscars, maar won slechts in de categorie sound editing en cinematografie.

Dochter Sofia van 'grootmeester' Francis Ford Coppola werd beloond voor haar film Lost in Translation. Zij kreeg de prijs voor beste orginele script. Van deze film viel hoofdrolspeler Bill Murray, die door velen was getipt voor de prijs van beste acteur, buiten de boot. De prijs voor beste animatiefilm ging naar Finding Nemo.

De Tweeling

De Nederlandse film De Tweeling was niet goed genoeg voor een Oscar. Het begeerde beeldje in de categorie Buitenlands Gesproken Films ging zondagavond naar de Canadese film The Barbarian Invasions.


Scene uit 'De Tweeling'

Nederland maakte behalve met De Tweeling, nog in twee andere categorieën kans op een Oscar. Ontwerpster Dien van Straalen (film Meisje met Parel) en art-directors Ben van Os en Cecile Heideman Set (film Meisje met Parel) vielen evenwel ook buiten de prijzen.

Kanshebber

De Tweeling van Ben Sombogaart werd algemeen gezien als grote kanshebber voor de onderscheiding. In het verleden kregen drie Nederlandse films een Oscar: Antonia van Marleen Gorris, De Aanslag van Fons Rademakers en Karakter van Mike van Diem.

Sombogaart is teleurgesteld in de uitkomst. "Dit is ontzettend jammer", aldus de regisseur. "Op het moment dat je erachter komt dat je niet in de prijzen valt, ben je toch even teleurgesteld. Maar toch hebben we niet het gevoel dat we verloren hebben. De nominatie op zich was al bijzonder veel waard. Het was ook niet echt een verrassing dat de Oscar naar de Canadese film ging. In alle peilingen was dat al voorspeld."

Bittere pil

Volgens de regisseur was de uitkomst een bittere pil voor de hoofdrolspeelster uit De Tweeling, Thekla Reuten. "Dat is acteurs natuurlijk ook eigen. Ze gaan er voor de volle 100 procent voor. Dan is het uiteraard een teleurstelling als je niet wint."

De naamsbekendheid die de nominatie van De Tweeling met zich meebracht, heeft er in elk geval voor gezorgd dat de film in zijn originele versie op de Amerikaanse markt wordt gebracht. "De film komt in augustus of september in de Verenigde Staten uit", aldus Sombogaart.

Verkorte versie

"In eerste instantie wilde de distributeur er een verkorte versie van maken omdat hij te lang zou zijn voor de Amerikaanse markt. Maar naar aanleiding van de ontzettend leuke reacties die de distributeur kreeg van de juryleden die wel op De Tweeling hebben gestemd, is nu besloten er zo min mogelijk aan te veranderen."