AMSTERDAM - Het werk van Stanley Kubrick (1928-1999) staat vanaf donderdag centraal op een grote overzichtstentoonstelling in filminstituut Eye in Amsterdam.

De tentoonstelling over de meest invloedrijke filmregisseur van de 20ste eeuw reist sinds 2005 de wereld rond en was al te zien in Berlijn, Melbourne, Gent en vorig jaar in Parijs.

Kubrick deed de regie van baanbrekende klassiekers als Lolita, Dr. Strangelove, 2001: A space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining, Full Metal Jacket en Eyes Wide Shut.

Hij was een perfectionist die extreem hoge eisen stelde aan zijn acteurs en actrices en de rest van de crew. Elke shot moest perfect zijn.

Weduwe

De expositie is mede te danken aan Christiane Kubrick-Harlan, de weduwe van Kubrick, en haar broer, de Duitse regisseur Jan Harlan. Zij stelden het Kubrick-archief beschikbaar aan het Deutsches Filmmuseum in Frankfurt. Dat stelde een tentoonstelling samen die alle facetten van het werk van de cineast laat zien.

Scenario's, storyboards, maquettes van decors, voorwerpen die in de films werden gebruikt, kostuums, zoals de apenpakken uit '2001' en fragmenten van de films en documentaires. Het is allemaal bij elkaar gebracht.

Debatten

Eye heeft tegelijkertijd een retrospectief van de films van Kubrick samengesteld, variërend van The Killer's Kiss (1955) tot Eyes Wide Shut (1999). Verder staan debatten, interviews en lezingen op het programma. Christiane Kubrick en uitvoerend producent Jan Harlan zijn bij de opening woensdag aanwezig.

De tentoonstelling duurt tot en met 9 september.