AMSTERDAM - Woody Allen brengt zijn films altijd in de zomer uit zodat volwassenen ook de kans krijgen 's zomers van een film te kunnen genieten.

"Mensen moeten ook iets kunnen zien waar geen auto-ongelukken, schuine grappen en speciale effecten in zitten", zegt de New Yorkse regisseur in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

"Ik heb het idee dat in de zomer alleen van die godvergeten slechte films uitkomen", gaat de 76-jarige Allen verder. "Er is 's zomers in de bioscoop niets te zien voor volwassenen. De neurotische regisseur heeft zelf een grote hekel aan de zomer. "Het is heet, het is zonnig, de zomer is afschuwelijk."

De regisseur beschouwt de bioscoop als een vlucht uit de dagelijkse sleur. "Het leven is ellendig", vindt Allen. "Dus ga je naar de film. Het is donker, het is koud, het is aangenaam. Je ziet Fred Astaire anderhalf uur dansen. En het is geweldig. Je kunt naar buiten gaan en het leven weer onder ogen zien, door die opfrisfactor."

Opfrissen levenslust

Volgens Woody Allen zijn er twee soorten filmmakers. "De ene maakt confronterende films, de andere maakt escapistisch materiaal." Allen vindt dat het eerste type filmmakers de bioscoopbezoekers minder helpt met het opfrissen van hun levenslust, dan het tweede. "Een paar keer lachen, een paar dansnummers en je vergeet anderhalf uur lang al je problemen."

Allens laatste film is de komedie In Rome with Love. Daarin acteert hij zelf ook weer, naast onder anderen Judy Garland, Penelope Cruz, Alec Baldwin en Ellen Page. De komedie is vanaf 23 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien.