AMSTERDAM - De Belgische acteur Matthias Schoenaerts is bereid ver te gaan als een filmrol hem aanspreekt.

"Als je verliefd bent, dan ben je bereid tot alles. En als je verliefd bent op een rol, dan ben je ook bereid tot alles", zegt hij. "Dan wil je doen wat er ook nodig is."

De 34-jarige Schoenaerts kent in zijn liefde voor filmrollen geen grenzen. "Tot waar het gaat, weet ik niet." Hij vindt het wel noodzakelijk dat een acteur houdt van een personage. "Absoluut, anders begrijp ik niet wat ik doe."

Straatgevechten

De Belgische acteur speelt naast Marion Cotillard in het Franse drama De Rouille et D'Os. Hij vertolkt de rol van een alleenstaande vader die diverse baantjes aanneemt, maar met straatgevechten toch het meeste geld binnenhaalt. Ondertussen wordt hij verliefd op een Orkatrainster, de rol van Cotillard, die door een tragisch ongeluk haar beide benen verliest.

Schoenaerts werd ook op zijn personage in die film verliefd. "Op de gevoeligheid en op de intensiteit van het verhaal en de aandoenlijkheid van de personages." Hij vond het onvermogen van zijn personage boeiend.

"De onhandigheid en de verlatenheid en tegelijkertijd de ontdekking van de liefde en de ontdekking van elkaar en alle tegenstrijdigheid die daarmee gepaard gaat."

Gevangenisdrama

In de film van Jacques Audiard, bekend van het gevangenisdrama Un Prophète uit 2009, gebeurt veel. Daarin zit voor de Vlaming ook het plezier van acteren. "Het verhaal zit bijna aan de rand van het ongeloofwaardige, maar hoe maak ik het geloofwaardig, hoe maak ik het alsof het waarachtig is."

De Rouille et d'Os draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.