LONDEN - De man die science fiction op de kaart zette, komt na dertig jaar voor het eerst met een nieuwe film in dit genre.

Prometheus is het jongste werk van regisseur Sir Ridley Scott. "Ik had niet echt de tijd om een nieuwe film te maken", vertelt de 74-jarige Scott aan NU.nl.

"Daarbij ben ik in de tussentijd ook niets tegengekomen dat genoeg voldeed aan eerlijkheid, originaliteit en kracht. Prometheus heeft alle drie die aspecten."

Hoewel de laatste maanden werd benadrukt dat de film Prometheus op zichzelf staat, is het dna van Alien, de film waarmee Scott in 1979 wereldwijd de harten van sci-fi liefhebbers veroverden, duidelijk aanwezig.

Agressie

Het verhaal speelt zich af voor Alien. Wetenschappers op aarde zijn ervan overtuigd dat het antwoord op de allesomvattende vraag binnen handbereik ligt: waar komen wij vandaan? De missie die tot het antwoord moet leiden krijgt vorm met het ruimteschip de Prometheus, gesponsord met een triljoen dollar door de mega-multinational Wayland Industries.

"De film stelt zijn eigen vraag, maar kan daar geen antwoord op geven", vervolgt Scott. "Wanneer ze aankomen waar ze heen wilden, is het anders dan ze verwacht hadden. En het is agressief. Daarom wordt de echte vraag: waar komt die agressie vandaan?"

Mythologie

De naam van het ruimteschip is niet toevallig gekozen, Prometheus is een karakter uit de Griekse mythologie die het vuur steelt van de goden om het aan de mensen te geven zodat zij technische innovatie mogelijk kunnen maken. En of de goden uitdagen nou zo’n goed idee is?

“Ik denk het uiteindelijk niet”, antwoordt Scott. “Met het karakter uit de Griekse mythologie is het ook niet goed afgelopen.”

 Bekijk hier de interviews met cast en regisseur van Prometheus:


Sterke vrouw

Scott brengt in zijn film regelmatig een sterk vrouwelijk karakter naar voren, Sigourney Weaver werd er als Ellen Ripley in de eerste Alien legendarisch mee. In Prometheus is deze rol toebedeeld aan Noomi Rapace, zij speelt als Elizabeth Shaw een van de twee gepassioneerde wetenschappers aan boord van het ruimteschip.

“Elizabeth gelooft in dit project. Ze is diegene die een droom heeft waar ze anderen van overtuigt. Misschien is ze ook wel een beetje naïef in haar zoektocht, maar ze vecht totdat ze het antwoord heeft”, vertelt Rapace.

Haar samenspel met de bijna niet van een mens te onderscheiden robot David (Michael Fassbender), levert een interessante combinatie op. "Elizabeth is het hart en David is het hoofd", legt Fassberger uit. "De ideale combinatie."

Overleven

Charlize Theron vertolkt met Meredith Vickers een geheel ander personage dan waar de Zuid-Afrikaanse actrice tot nu toe voor tekende. "Ze is een beetje mysterieus", vertelt Theron. "Ze is een gewone jonge vrouw die terecht komt in een situatie waarin ze moet overleven. Ik denk dat iedereen dat heeft."

Theron vindt dat een deel van haar karakter ook een eigenschap is van de mensheid in het algemeen. “Als ik in zulke omstandigheden zou komen, zou ik alles in mijn macht doen om niet dood te gaan. Dat is de menselijkheid, overleven."

Meredith, de strenge bewaker van de missie, was in Theron’s ogen teveel eendimensionaal en sprak daarover met Scott. "Ik vond dat we meer uit haar personage konden halen, dus ik legde voor aan Ridley om wat veranderingen toe te brengen. Uiteindelijk heeft ze meer emotie gekregen."

Vervolg

Scott doet er nog geen concrete uitspraken over, maar zinspeelt wel al op een vervolg.

"Wie zijn ze en waar komen ze vandaan? Zo eindigt de film. Hoe ontwikkelt het verhaal zich verder op het einde? Ik denk daar over na. Een vervolg is zeker uitvoerbaar en zou erg interessant zijn."

Prometheus