AMSTERDAM - Jean-Claude Van Damme zou graag de Van Damage Award in het leven roepen voor het uitdelen van de hardste klappen in een actiefilm.

"Ik zie mezelf nog steeds als een actiester", zegt de 51-jarige Belg tegen de Amerikaanse filmsite Access Hollywood. "Ik zou het een eer vinden om actiesterren met een Van Damage Award te feliciteren."

Van Damme, vooral bekend van zijn sloot aan harde actiefilms uit de jaren negentig, is vanaf 16 augustus te zien in The Expendables 2. Hierin schittert hij naast andere iconen van weleer als Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren en Chuck Norris.

'Niet bang'

"Die gasten kunnen allemaal goed vechten voor de camera", vertelt Van Damme. "Ze zijn niet bang om volledig in beeld te blijven en zich niet steeds af te dekken met verhullende camerahoeken. Die gaat er goed uitzien, je gaat genieten."

Overigens heeft Van Damme al een prijs die naar hem vernoemd is, de Jean-Claude Gahd Dam Award. Deze is onderdeel van de melige Spike TV Annual Guy's Choice Awards voor prestaties in een actiefilm. De prijs werd dit jaar uitgereikt aan Kate Beckinsale voor haar rol als vampier Selene in de Underworld-films.