AMSTERDAM - Russell Brand hoeft zondagavond geen blad voor de mond te nemen. De Britse komiek presenteert voor de derde keer de MTV Movie Awards en krijgt van de producenten alle vrijheid.

"Ze zeiden: doe maar wat je wil", vertelt Brand aan muziekzender MTV. Die vrijheid betekent volgens de komiek niet dat hij zonder consequenties allerlei grappen en grollen uit kan halen.

"Achteraf zeggen ze dan: dat had je niet moeten doen. Het is een maf mechanisme."

Volgens de producenten van de awardshow valt het wel mee en krijgt Brand nauwelijks op z'n kop. "We schreeuwen niet naar hem, er heerst enkel liefde. Als de show is afgelopen, krijgt hij een dikke knuffel en zeggen we dat het geweldig was."

Zondag

De MTV Movie Awards worden zondagavond uitgereikt in Los Angeles. Muziekzender MTV reikt de prijzen sinds 1992 uit. Dit jaar zijn Bridesmaids en The Hunger Games de grootste kanshebbers, beide films sleepten acht nominaties in de wacht.

De MTV Movie Awards kenmerken zich door een aantal aparte categorieën. Zo wordt al jaren een prijs voor beste kus uitgereikt.

Winnen

Dit jaar kunnen Robbert Pattinson en Kristen Stewart het gouden popcornbeeldje voor het vierde jaar op rij winnen.

Voor de 22-jarige Stewart is dat nog steeds onwerkelijk. "Toen ik klein was, was de prijs voor beste kus best belangrijk. Daarom leek het onmogelijk die prijs ooit te winnen."