AMSTERDAM - Woensdag was de première-dag van de nieuwe controversiële film, over delijdensweg van Jezus, 'The Passion of the Christ'. De film zorgde voorgemengde reacties in Amerika. Sommige mensen vonden het prachtig en anderehaatten de film.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Veel 'gelovige' bezoekers schreeuwden en huilden tijdens dekruisigingsscènes, om 'hun redder' bij te staan. Anderen werdenkotsmisselijk bij het zien van al dat bloed. Sommige toeschouwers verlieteneven de bioscoopzaal wanneer het te bloederig werd en keerden daarna weerterug.

Eén vrouw uit Wichita bezweek zelfs bij het zien van Jezus genageld aan hetkruis. Ze overleed later in het ziekenhuis. De algemene tendens was dat hetgeweld in de film erg aangedikt werd. "Het had niet zo bloederig hoeven tezijn", zei een bezoeker.

Joodse groepen noemden de film antisemitisch en protesteerden bij debioscopen die de film vertoonden. Ze gingen gekleed in concentratiekampuniformen voor een New Yorkse bioscoop lopen, om aan te geven dat de jodener in deze film net zo afkomen als tijdens de Holocaust.

Het Vaticaan heeft wel haar zegen aan deze film gegeven. Een kardinaal vondhem mooi en ontroerend en denkt dat de film mensen uitnodigt om na te denkenover het geloof. 'The Passion of the Christ' opent in Nederland op 1 april.