AMSTERDAM - Jeroen Krabbé stond in 1986 op de lijst om de nieuwe James Bond te worden. Daarmee zou de Nederlandse acteur de eerste en enige Nederlander zijn die deze rol op zich neemt.

Dat zegt Krabbé in het radioprogramma Helden van Toen. Nadat Roger Moore in 1985 stopte als de populaire geheim agent, stonden er twee opvolgers paraat, Timothy Dalton en Pierce Brosnan.

Toen de eerstvolgende Bond-productie, The Living Daylights, in 1986 op de planning stond, moesten de twee acteurs bijna afzeggen vanwege andere verplichtingen. Op dat moment kwam Krabbé in beeld, zo kreeg hij naderhand te horen van producer Barbara Broccoli.

Brits

"Of ik dat had kunnen doen weet ik eigenlijk niet. Want Bond moet zo'n Brits iemand zijn, met een Brits accent en op en top gentleman. Hoewel die rol nu veranderd is."

Uiteindelijk kreeg Dalton de eer om zich in het 007-kostuum te vertonen op het witte doek. Later, in 1995, kreeg Brosnan ook deze kans in GoldenEye. Krabbé speelde wel in een Bond-film, maar dan als slechterik in The Living Daylights.

De uitzending van Helden van Toen staat in het teken van 50 jaar James Bond en wordt 2 juni uitgezonden om 18:15 op Radio 5.