AMSTERDAM - The Joker komt niet terug in de nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises. Dat zegt regisseur Christopher Nolan, waarmee hij langlopende geruchten ontkracht.

Nadat Heath Ledger onverwacht en nog voor het verschijnen van The Dark Knight in 2008 overleed, was de grote vraag of het populaire personage zou terugkeren, gespeeld door een andere acteur.

"We maken geen enkele verwijzing naar The Joker", citeert de Amerikaanse site Comicbookmovie de 41-jarige Nolan. "Ik had daar heel sterke ideeën over door mijn relatie met Heath en mijn ervaringen op de set van The Dark Knight."

Werkelijkheid

"Ik wil niet dat tragische gebeurtenissen uit de werkelijkheid doorsijpelen in de films. Dat vind ik ongepast", gaat de maker van films als Memento, The Prestige en Inception verder.

"We hebben gewoon een nieuwe reeks personages en zetten het verhaal van Bruce Wayne voort. Zonder The Joker."

In The Dark Knight Rises moet Batman, wederom gespeeld door Christian Bale, het opnemen tegen Bane, een rol van Tom Hardy. Ook Catwoman, gespeeld door Anne Hathaway, is prominent aanwezig.

Einde

Nolan helpt ook een ander hardnekkig gerucht uit de wereld. "Deze derde film is absoluut het einde van Batman", zegt hij in het Britse filmblad Empire.

"En we doen het op de juiste manier, we blazen de hele boel op." Wel is Nolan als scenarist betrokken bij een nieuwe Batman-film met een nieuwe Batman, waarin zijn verhaal opnieuw wordt verteld. Deze reboot staat gepland voor 2015.

The Dark Knight Rises verschijnt op 20 juli in de Nederlandse bioscopen.