AMSTERDAM - Robert Pattinson zal er niet rouwig om zijn als hij zijn personage Edward Cullen uit de Twilight-films de rug kan toekeren.

De Britse acteur speelde de vampier met het engelengezichtje in alle vijf de films en heeft er inmiddels genoeg van. "Op een gegeven moment is het op", zei hij tegen het Britse tijdschrift Shortlist.

"Als je een tijdlang hetzelfde personage speelt, raken je ideeën op", vertelt de 26-jarige acteur over zijn 107 jaar oude personage. "Je voelt je een beetje nutteloos en hebt geen idee meer waar je mee bezig bent."

Dat wil niet zeggen dat Pattinson niet trots is op zijn personage. "Ik probeer er zeker niet van weg te vluchten, dan zou ik mezelf tekortdoen. Ik heb mijn acteerwerk in de Twilight-films nooit slecht gevonden. Maar mijn inspiratie is op."

Tienerpubliek

Ook bevestigt de acteur expliciet wat velen al lange tijd over hem zeggen. "Ik wil geen films meer maken voor een tienerpubliek", zegt Pattinson simpelweg.

Zijn hoofdrol in het drama Cosmopolis van regisseur David Cronenberg is alvast een stap in de goede richting. Die film gaat op 7 juni in première.

Daarna is het echter weer tijd voor een Twilight-film, zij het voor het laatst. The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 verschijnt op 14 november in de Nederlandse bioscopen.