LOS ANGELES - In de SciFi-film Prometheus verkent Charlize Theron de uithoeken van ons universum, maar nu wil ze zelf ook de ruimte in. "Morgen liefst!"

De 36-jarige actrice deelt haar enthousiasme exclusief met NU.nl in Los Angeles.

"Volgens mij is het net zoiets als diepzee-duiken. Nou, daar ben ik ook dol op", aldus de Zuid-Afrikaanse, die een strandvilla bezit in Malibu. Charlize onthult dat ze graag intekent op het particuliere ruimte-programma van de Britse entrepreneur Richard Branson.

"Ook al kost het 400 miljoen", grapt de actrice.

Grappigste man

Theron’s tegenspeler in Prometheus is de Duits/Ierse acteur Michael Fassbender. De twee vermaakten zich uitstekend in hun trailers backstage, giechelt Charlize.

"Michael is de grappigste man, die ik ooit in mijn hele leven heb ontmoet. Hij was een beetje de geinponem op de set. Een petje dat mij ook goed past. Ik haat het als dingen iets te serieus dreigen te worden. Met Michael onstond er zo’n studentenhuis-sfeertje, onze trailers stond pal naast elkaar.”

Blade Runner

Het ruimte-epos Prometheus markeert na dertig jaar de terugkeer van regie-icoon Ridley Scott naar het SciFi-genre. Rond het begin van de jaren tachtig draaide hij instant-klassiekers als Alien en Blade Runner, niet toevallig favorieten van Theron, die uitroept:

"Welke actrice heeft zich niet laten beïnvloeden door Lt. Ripley? (Sigourney Weaver in Alien, red.) En Scott", zo vervolgt de Oscar-winnares.

"Is de enige cineast die een blockbuster van honderden miljoenen kunstzinnig kan laten lijken. Ik ben fan van al zijn werk. Zelfs van zijn films die flopten. Bovendien begríjpt hij vrouwen zoals ik."

Zomerkoningin

Behalve in Scott’s prestigeproject is Charlize ook te zien in Snow White and the Huntsman, die volgende week gaat draaien. Dat zijn twee potentiële hits, binnen een week. Echter, een koningin van deze filmzomer wil Charlize zich niet noemen.

"Dat lijkt me een beetje overdreven. Nee, zelfs belachelijk", zegt de actrice lachend. Dat Prometheus geheel volgens post-Avatar-technieken in 3D is gedraaid, maakt weinig indruk op de actrice, die tevens een eigen filmbedrijf runt.

Geheimzinnig

"Voor een acteur is er geen verschil tussen 2D of 3D", begint ze.

"Het is namelijk onze taak om net te doen alsof de camera er niet is". Zelfs in de week van de première, heerst er nog geheimzinnigheid over Prometheus.

Wel is reeds bekend, dat Charlize een ruimte-expeditie leidt, die speurt naar de oorsprong van de mensheid, of wellicht: buitenaards leven. Gelooft ze daar zelf in?

Half lachend, half serieus zegt ze in haar suite: "Het zou narcistisch zijn om te denken dat wij de enige zijn in dit onmetelijke universum, toch? Trouwens, wetenschappelijk gezien, kan het niet anders, dat er meer leven bestaat. Die filosofie hang ik wel aan. Ik ben totaal niet religieus. Ik geloof niet in een leven na de dood, maar in buitenaards leven, daar geloof ik zeker in."

Prometheus draait vanaf donderdag in de bioscoop.