CANNES - Van de Nederlandse jeugdfilm Achtste-groepers huilen niet wordt een Noorse remake gemaakt.

Producent Cinenord heeft de rechten gekocht, zo maakten de Nederlandse producenten Rinkel Film en Bijker Film en TV bekend op het Filmfestival van Cannes.

De jeugdfilm is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Jacques Vriens en vertelt over een 12-jarige meisje dat leukemie krijgt.

Achtste-groepers huilen niet is met bijna 300.000 bezoekers tot nu toe de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van dit jaar. De jeugdfilm draait na vier maanden nog steeds in bijna 40 bioscopen.

Rinkel Film en Bijker Film en TV voeren verder gesprekken met een Amerikaanse,Duitse en Mexicaanse producent over een remake van Achtste-groepers. De titel is in Cannes verkocht aan diverse landen, zoals Turkije, Polen en Israël.

Oorlogsgeheimen

De jeugdroman Oorlogsgeheimen is het volgende boek van schrijver Jacques Vriens dat zal worden verfilmd door dezelfde makers. De opnames zullen medio 2013 plaatsvinden. Het verhaal is geïnspireerd op waargebeurde feiten en vertelt over de vriendschap tussen twee tienerjongens tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De film speelt zich geheel af in Zuid-Limburg. Hoofdrolspelers zijn nog niet bekend.