CANNES - De Gouden Palm op het filmfestival van Cannes is dit jaar toegekend aan de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke voor zijn film Amour.

Haneke (70) won 3 jaar geleden ook de Gouden Palm, toen voor Das weisse Band, een film over het leven in een streng-protestants dorp in Noord-Duitsland. Haneke werd algemeen als een van de favorieten voor de prijs beschouwd.

Amour gaat over een ouder echtpaar waarvan de vrouw door een beroerte wordt getroffen. De bejaarde Franse acteurs Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva spelen de hoofdrollen.

De jury in de officiële competitie, waarin 22 films meedongen naar de Gouden Palm en de andere grote prijzen, stond dit jaar onder leiding van de Italiaanse acteur en regisseur Nanni Moretti, bekend van films als La stanza del figlio en Habemus papam.

Onder anderen de Schotse acteur Ewan McGregor en de Franse modeontwerper Jean-Paul Gaultier maakten er deel van uit.

Andere prijzen

De jury kende de prijs voor beste acteur toe aan de Deen Mads Mikkelsen. Hij speelt in de film Jagten (De Jacht) van Thomas Vinterberg de rol van een kleuterleider die ten onrechte van seksueel misbruik van een kind wordt beschuldigd.

Twee Roemeense speelsters: Cosmina Stratan en Cristina Flutur delen de onderscheiding voor beste actrice voor hun rol in de film Dupa dealuri (Beyond the Hills) van regisseur Cristian Mungiu. Die won in 2007 de Gouden Palm voor zijn abortusfilm 4 maanden, 3 weken en 2 dagen.

Beste regisseur

De Mexicaanse regisseur Carlos Reygadas kreeg de prijs voor beste regisseur voor zijn familiedrama Post tenebras lux (Licht na de Duisternis). De Italiaanse regisseur Matteo Garrone ontving de Grote Prijs van de Jury voor zijn film Reality.

Aan de Britse regisseur Ken Loach werd de Prijs van de Jury toegekend. Hij nam in Cannes deel met de film The angel's share. Het was de 11e keer dat Loach in de officiële competitie meedong naar de Gouden Palm, een record.

Loach won in 2006 de Gouden Palm voor The wind that shakes the Barley, een film over de onafhankelijkheidsstrijd in Ierland.

Slecht weer

Het filmfestival is dit jaar voor de 65e keer gehouden. In tegenstelling tot andere jaren is het een paar dagen door slecht weer geteisterd.

Het festival wordt zondagavond afgesloten met de vertoning van de film Thérèse Desqueyroux, het laatste werkstuk van de in april overleden Franse regisseur Claude Miller.

Uitreiking Gouden Palm