AMSTERDAM - Het liefste hadden de journalisten in Cannes hunk Robert Pattinson vrijdag van alles gevraagd over zijn Twilight-rollen en zijn relatie met tegenspeelster Kristen Stewart, die eerder deze week in competitiefilm On the road te zien was.

Maar al vóór de ontmoeting met de massaal toegestroomde pers werd er expliciet gewaarschuwd dat R-Patz alleen maar over zijn nieuwe film Cosmopolis wilde praten, waarin hij een multimiljonair op de rand van de afgrond speelt.

Dat schalkse collega’s het stiekem toch probeerden ("je personage is eigenlijk een financiële bloedzuiger - zie je zelf overeenkomsten met andere films waar je in speelt?") maakte de 26-jarige ster zichtbaar ongelukkig.

Gelukkig sprong regisseur David Cronenberg regelmatig voor hem in de bres. "Er is geen enkel verband tussen deze rol en eerdere rollen die Robert heeft gespeeld", beklemtoonde hij. "Net zoals andere acteurs staat elk nieuwe personage dat hij gestalte geeft los van zijn vorige werk."

Dat geldt overigens ook voor Cronenberg zelf, hoewel sommige critici toch echt verwijzingen naar het oudere werk van de Canadese filmer zagen. "Ik kan er wel op los gaan analyseren. Maar ook ik zie elke nieuwe titel die ik maak los staan van de rest van mijn oeuvre."

Paris Hilton

Een andere grote naam die donderdag op de Croisette werd gesignaleerd, was beroepssocialite Paris Hilton. Niet dat haar bezoek functioneel was overigens - maar dat is het natuurlijk eigenlijk nooit.

De nuffige Hilton schreef een paar edities terug geschiedenis met een van de meest surrealistische persconferenties ooit. Het journaille was massaal opgetrommeld om haar uit te horen over haar eerste hoofdrol, in de (op basis van de poster te oordelen) lompe komedie Pledge This!.

Niemand mocht ook maar een flard zien van de film, wat desondanks op straffe van executie het enige onderwerp van gesprek mocht zijn. "Ik heb ooit een dag in een snackbar gewerkt, dus ik weet precies hoe working class zich voelt", was toen een van haar meest memorabele quotes.

Beveiliging

Waren haar vijftien (!) beveiligingsmannetjes toen nog over de zaal verspreid, dit jaar vormden zij een soort squadron terwijl La Hilton parmantig over de boulevard heen tippelde, gadegeslagen door een flink legertje paparazzi.

Zij stapte uit een uit de kluiten gewassen limousine en hopste even het Majestic Beachpaviljoen in, dat zij een handvol minuten later verliet om weer in de limo te verdwijnen.

Jaws

Hoogtepuntje van de dag: met een paar fijne collega’s tegen middernacht de finale van Jaws mee pikken tijdens een publieke screening op het strand. Er klonk luid applaus toen Quint doormidden werd gebeten, toen Brody de haai opblies ("smile, you son of a") en toen Hooper nog bleek te leven (wat de honderden aanwezigen natuurlijk al lang wisten). Zo worden ze tegenwoordig - zelfs door Spielberg zelf - helaas niet meer gemaakt.

Robert Pattinson in Cannes