CANNES -Robert Pattinson vindt niet dat hij in zijn beroep heel slim hoeft te zijn.

"Het is niet de bedoeling dat acteurs intelligent zijn", zegt de acteur in Cannes tijdens een persconferentie over zijn drama Cosmopolis. Hij heeft dan ook niets veranderd aan het scenario. "Normaal kun je dialogen naar je hand zetten, maar nu wilde ik alles laten zoals het was."

De Britse Twilight-acteur speelt in het drama van David Cronenberg een multimiljonair die in zijn limousine op weg is naar de kapper.

Zijn imperium dreigt ineen te storten, terwijl hij verschillende zakelijke en persoonlijk partners ontmoet. Cronenberg schreef het scenario, gebaseerd op het boek van Don DeLillo, in zes dagen. "Dat is wel een record", aldus de regisseur.

Afgezonderd

De 26-jarige Pattinson heeft zichzelf afgezonderd om zich voor te bereiden op zijn rol als snelle miljonair. "Ik heb twee weken op mijn hotelkamer doorgebracht, waar ik me vooral zorgen heb gemaakt", vertelt de acteur. "Daarna heb ik David gebeld en gevraagd of we alsjeblieft over de film konden praten."

De acteur ziet geen relatie tussen zichzelf en zijn personage. "Ik ben geen ster in zelfanalyse", vertelt hij. "Ik kan niets bewust uit mijn leven vertalen naar mijn werk." Over hoe hij zijn sterrenstatus ervaart, is hij kort.

"Ik ben nooit echt een sociaal persoon geweest, dus ik vind het niet heel moeilijk."