AMSTERDAM - Kevin Costner is dolblij dat hij weer een western kan maken. "Het is geweldig om je te verkleden, op je paard te springen en boeven te vangen", zegt hij.

In de driedelige miniserie Hatfields & McCoys speelt hij Devil Anse Hatfield, die met zijn familie is verwikkeld in een bloederige vete met de McCoys. Zijn aartsvijand Randall McCoy wordt gespeeld door Bill Paxton.

De zes uur durende serie is gebaseerd op de waargebeurde vijandigheden in de negentiende eeuw tussen de families Hatfield en McCoy.

Hoewel de schermutselingen officieus in 1888 eindigden, was de vete pas in 2003 voorbij toen leden van de beide families een wapenstilstand ondertekenden.

Dances with Wolves

Costner was in 2003 voor het laatst te zien in een western, Open Range. Zijn beroemdste film in het genre is ongetwijfeld Dances with Wolves uit 1990. De 57-jarige acteur, zelf een groot westernliefhebber, kende het verhaal van de Hatfields en McCoys goed.

"Beide mannen hebben mensen vermoord en vermoord zien worden", vertelt Costner. "Toen ze uit de Amerikaanse Burgeroorlog kwamen, werden ze vast achtervolgd door verschrikkelijke herinneringen. Ze probeerden vooral hun families en zichzelf veilig te stellen. Het heette niet voor niets het Wilde Westen."

Fascinatie

De acteur raakte zo gefascineerd door het verhaal dat het hem inspireerde om een album schrijven met zijn rockband Modern West. Een van de nummers, Famous for Killing Each Other, is ook in de miniserie te horen.

Hatfields & McCoys is op 28, 29 en 30 mei te zien op de Amerikaanse tv.