Het was woensdag vrouwendag aan de Cote d’Azur, met Twilight-babe Kristen Stewart, Cannes- veteraan Kirsten Dunst én popfenomeen Kylie Minogue in haar eerste rol in lange tijd.

Door Robbert Blokland

De eerste twee spelen rollen in de verfilming van het iconische boek On the road, de laatste is te zien in Holy Motors, een visueel intrigerende maar verder onbegrijpelijke competitiefilm van regisseur Leos Carax.

Ook de regisseur zelf beantwoordde overigens vragen naar de duiding van zijn extreme film vooral met wat warrig gemompel. Gelukkig ging alle aandacht toch uit naar de Australische nachtegaal, al kon ook zij nauwelijks op betekenisvolle uitspraken worden betrapt.

'Entourage'

"Ik ga doorgaans door het leven met een enorme entourage", bekende de 43-jarige zangeres. "Maar daar wilde ik niet op terugvallen tijdens de opnames. Dus kwam ik geheel tegen mijn gewoonte in helemaal alleen naar de set toe."

Het aantal vragen op de persbijeenkomst voor On the Road bleef zeer beperkt, vooral doordat regisseur Walter Salles (The Motorcycle Diaries) en bijrolacteur Viggo Mortensen recordlange verhandelingen hielden over de betekenis van de beatgeneratie-schrijvers voor de huidige generatie jongeren.

Naakt voor verhaal

Verder richtte de aandacht zich vooral op Kristen Stewart, al werden alle verkapte vragen over haar relatie met Twilight-collega Robert Pattinson (vrijdag in Cannes met zijn nieuwe film Cosmopolis) geweerd. Wel bekende de 22-jarige schone dat zij zich niet schaamde voor de openhartige naaktscenes in On the road.

"Ik hou ervan om mijn eigen grenzen te verleggen”, stelde zij koket. "Zeker als deze in dienst staan van het verhaal."

Het beste nieuws van de dag is overigens dat de regenwolken na een week lang gemiezer weer plaats hebben gemaakt voor een blauwe lucht en een stralende zon. De voorheen bijna uitgestorven boulevard ziet weer vertrouwd zwart van de filmmakers, journalisten en andere dorpsgekken.

Gebodypainte bodybuilders

Waar anders ter wereld kan je binnen een paar honderd meter gebodypainte bodybuilders, steltlopers in lichtgevende Toppers-pakken, pootjepadende Boeddhistische monniken, een levende panter (wel in een kooi) én een optocht van goudkleurige limousines tegenkomen?

Curieus: nadat eerder deze week het gebied rond het Martinez-hotel tijdelijk was afgezet met een bataljon politieauto’s (en agenten die niets wilden zeggen), werden er woensdag in het festivalpaleis heuse bomzoekers met bijbehorende wolfachtige speurhonden gesignaleerd!

Maar laten we er maar van uit gaan dat we ons zolang het Franse persbureau AFP niets meldt niet serieus zorgen hoeven te gaan maken.