AMSTERDAM - Meryl Streep mag een Life Achievement Award overhandigen aan haar collega actrice Shirley MacLaine voor haar gehele oeuvre.

Dat laat de organisatie weten. De onderscheiding van het American Film Institute is een van de meest prestigieuze in de Verenigde Staten.

Shirley MacLean Beaty, zoals de actrice eigenlijk heet, is de zus van filmmaker Warren Beatty, die voor zijn artiestennaam een t aan zijn achternaam toevoegde.

MacLaine maakte haar filmdebuut met haar rol in de zwarte komedie The Trouble with Harry van Alfred Hitchcock uit 1955, waarvoor ze een Golden Globe voor beste nieuwe ster van het jaar ontving.

Elizabeth Taylor

In 1958 speelde ze in Some Came Running, waarvoor ze haar eerste Oscarnominatie kreeg. Voor haar rol in The Apartment met Jack Lemmon in de hoofdrol werd ze wederom genomineerd, maar het gouden beeldje ging naar Elizabeth Taylor. De dames zouden op latere leeftijd nog samen te zien zijn, naast Debbie Reynolds en Joan Collins, in de komedie These Old Broads.

MacLaine zou nog driemaal genomineerd worden voor Oscars in verschillende categorieën en mocht de begeerde prijs eindelijk in ontvangst nemen voor Terms of Endearment uit 1983. Andere grote titels uit haar oeuvre zijn onder meer Steel Magnolias uit 1989 en Postcards from the Edge uit 1990.

De 62-jarige Streep, zie de AFI Life Achievement Award zelf al in 2004 won, overhandigt de 78-jarige MacLaine de prijs 7 juni in de studio van Sony Pictures in Culver City, in de Amerikaanse staat Californië. Het gala wordt 24 juni uitgezonden op de Amerikaanse tv.