CANNES - Na een flink aantal dagen zonder noemenswaardige sterren was de 65e editie van het Festival hard toe aan een Hollywoodheld die garant staat voor een boost aan energie en media-aandacht.

En voor dat soort momenten programmeert Cannes standaard Brad Pitt, die de afgelopen jaren met iedere editie een film in de competitie een heuse veteraan aan de Cote d’Azur is geworden.

Door Robbert Blokland.

De 48-jarige acteur gaf de amechtig toegestroomde pers eerst een keihard nieuwtje: "We hebben werkelijk nog geen trouwdatum geprikt!"

Maar daarna wilde hij toch echt praten over zijn nieuwe thriller Killing them Softly, waarin hij een ongebruikelijke rol als koelbloedige huurmoordenaar vertolkt.

Onder alle moordpartijen (Ray Liotta die na een paar rake klappen zijn volledige maaginhoud uitkotst) zit echter wel degelijk een belangrijke verborgen boodschap, beklemtoonde Pitt: "De manier waarop de criminelen met elkaar omgaan zegt veel over de bedrijven in de huidige economische crisis."

Whisky van Ken Loach

Ook festivalveteraan Ken Loach - met inmiddels elf competitiefilms absoluut recordhouder - is een man die graag boodschappen in zijn verhalen stopt. Maar dit jaar pakt dat met zijn The Angel’s Share opvallend vrolijk uit.

Het verhaal over vier jonge Schotse werkstraffers die besluiten een duur vat whisky te stelen, was precies waar de duizenden journalisten na dagen zware films vol ellende behoefte aan hadden.

Zelden zulke ontladende schaterlachsalvo’s door een zaal in Cannes horen gaan. En zelden zo’n collectieve schok ervaren als de (eigenlijk zeer voorspelbare) scene waarin een fles dure whisky breekt. Terwijl alle bloederige afrekeningen in het hoofdprogramma ons doorgaans volstrekt koud laten.

De 75-jarige Loach stal tijdens de persontmoeting na de eerste screening overigens de show door met een stalen gezicht te melden dat hij na overleg met de Britse keuring “seven cunts” in de film mocht laten zitten, zolang ze maar niet te agressief overkwamen.

Verknipte fans

In bijprogramma de Quinzaine draait overigens een van de meest curieuze titels van dit festival: de documentaire Room 237, waarin een aantal verknipte fans uit de doeken doen welke verborgen boodschappen er allemaal in het werk van grootmeester Kubrick zitten - en The Shining in het bijzonder.

Zo is er een stroming die op basis van de blikjes met een afbeelding van een indiaan in een aantal shots menen dat Stanley de film gebruikte als aanklacht tegen de behandeling van de oorspronkelijke bevolking van Amerika. Anderen daarentegen menen dat de adelaar op de, overigens tijdens de film van kleur veranderende, typemachine van Jack Torrance juist zou verwijzen naar de Holocaust.

Kont van Keating

De leukste ontmoeting van de dag was overigens met Boyzone-zanger Ronan Keating, die op de markt vol trots zijn debuutfilm Goddess presenteert.

De 35-jarige hunk (breed gespierd, blauwe ogen, hip baardje) speelt in de komische musical een marine-bioloog die opeens thuis voor de kinderen moet zorgen als zijn vrouw via een Youtube-filmpje doorbreekt als zangeres.

Verrassing voor alle fans: Keating toont in de komedie (die de pers overigens nog niet mocht zien) zijn blote kont. "En geloof me dat dit de eerste én de laatste keer is", voegde hij daar guitig lachend aan toe.

Dure whisky en blote billen op zevende dag Cannes