AMSTERDAM - David Cronenberg vindt zichzelf een luie regisseur. "Ik zeg gewoon tegen een acteur: zorg dat je geweldig bent. Ik ben vrij lui", zei hij.

Cronenberg, regisseur van films als A Dangerous Method en A History of Violence. Tijdens de vragenronde op het filmfestival in Cannes is ook zijn regisserende zoon Brandon aanwezig.

"Ik doe ook niet aan repetities", ging de 69-jarige filmmaker verder. "Net als bij honkbal moet je anticiperen op het spel en aan de spelers vragen om met een plan te komen. Dat doe ik ook met mijn acteurs."

Cosmopolis

Cronenbergs drama Cosmopolis dingt mee naar de Gouden Palm en het regiedebuut van Brandon Cronenberg, Antivirus, is opgenomen in een speciaal filmprogramma. Het is voor het eerst dat films van een vader en zijn zoon in de officiële selectie zitten.

"Ik heb er twintig jaar over gedaan om op Cannes te komen, maar hij is er al", aldus David over zijn 32-jarige zoon. David heeft zijn zoon nooit eerder meegenomen naar het festival waar hij voor het eerst kwam in 1971. "Dat kostte te veel geld, hij is nogal veeleisend", grapt de Canadees.

Lui

"Ik ben een luie vader en heb mijn kinderen een gebrekkige opvoeding gegeven." Hij heeft zijn drie kinderen ook nooit geholpen met hun huiswerk. "Kijk, dat zijn dingen die energie vragen, die ik gewoon niet heb", zei hij met een knipoog.

Zijn zoon geeft een ander beeld van de opvoeding. "Ik heb veel gehad aan de feedback van mijn vader", aldus Brandon. De drie Cronenberg-kinderen zijn goed terechtgekomen. "In retrospectief waren mijn vrouw en ik heel wijze ouders", zei David simpelweg.

Het filmfestival in Cannes duurt nog tot en met zondag.